В какъв размер държавата ще покрива здравните услуги на бежанците и

...
В какъв размер държавата ще покрива здравните услуги на бежанците и
Коментари Харесай

Джевдет Чакъров: Редно е да има размер, в който държавата ще поема здравните услуги на бежанците

В какъв размер страната ще покрива здравните услуги на бежанците и от кое място ще дойдат парите за това.

Тези въпроси сложи доцент доктор Джевдет Чакъров, зам.-председател на Здравната комисия в Народно събрание по време на дебатите в пленарна зала за поправките в Закона за здравното обезпечаване. С тях бежанците със статут на краткотрайна протекция няма да заплащат здравни услуги. Те ще се покриват с обществени средства.

„Откъде ще са парите, кое министерство ще ги даде“, попита депутатът от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов, зам.-председател на обществената комисия в Народно събрание и член на здравната. По думите му с разпореждане на Министерски съвет ще се дефинира приходът, на който ще се обезпечават бежанците, само че Министерски съвет може да обезпечи приход върху 1 или 100 лева Д-р Адемов прикани ръководещите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. лева в закона за бюджета на здравната каса за непредвидени разноски.

Д-р Адемов, вие главно поставихте въпроса за източника на финансиране предвид на осигурителните вноски, които би трябвало да бъдат импортирани в този случай. Ясно е, че всички желаеме да подпомогнем този развой да се случи. Беше редно, естествена процедура е в законодателството да има една ясна финансова аргументация и да бъдат посочени, сподели доцент доктор Джевдет Чакъров. И добави: „Но за жалост това не е сторено и в действителност би трябвало да има отговор, с цел да бъдем правилни към всички, които на взаимен принцип са в осигурителния развой.“.

Не е ли е редно въпреки всичко да има и някакъв размер, на услугите, които покрива страната, както е за всички останали, попита Чакъров. Това което се отнася за бизнеса, за лицата които се самоосигуряват. Трябва да има уместност, би трябвало да има равнопоставеност, безапелационен бе националният представител от Движение за права и свободи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР